El senyor del Google

Un cotxe del Google Street View travessa el carrer Verdaguer i Callís de Barcelona. La gent s’aparta. Alguns fan fotos, i d’altres fins i tot saluden a la càmera.

A primer cop d’ull, en el primer esglaó de la reflexió, és fàcil veure en l’escena un cert servilisme patètic, com una derrota davant la influència del PODER en majúscules. Sabent que no podem escapar d’aquesta maquinària de la informació global, almenys ens entretenim dins d’ella.

Però si és veritat, com diu Aral Balkan, que som cyborgs, que el que es viu dins de les nostres pantalles és una extensió de nosaltres mateixos, la relació que mantenim amb aquell cotxe s’explica de maneres molt diferents.

Estem parlant de la fascinació de poder tenir davant nostre al descobert l’origen d’aquesta mena de Gran Germà que tot ho veu i tot ens ho proporciona, aquest biopoder del que parlava Foucault (intentarem que no surtin gaires més noms de pensadors clàssics gratuïtament, però aquí no ho he pogut evitar). El moment en què es trenca la direcció del panòptic.

facebook-panopticon
El panòptic perfeccionat.

El cert és que a ell (en aquest cas, entès no només per Google, sinó per Facebook, Whatsapp, Instagram, Twitter, Youtube i tot de plataformes de les que hem perdut el compte de quines s’han comprat entre elles, però que en definitiva són allò global, impune i gratuït que ens ha obert i ens ha tancat aquest món nou) li hem cedit no només la pràctica totalitat de la nostra comunicació i construcció d’identitat, sinó també els recursos mentals per sobreviure a petites decisions quotidianes. Qui no ha obert el Google Maps al sortir del Metro en comptes de deduir pel nostre compte cap on hem de caminar?

Una influència terrorífica que està en mans d’un número més petit de corporacions i empreses que mai. Les nostres localitzacions. Les nostres amistats. Les nostres cerques (dit d’una altra manera: els interessos, les intencions). A tope amb la democràcia i la llibertat que ens dóna la xarxa.

Amb tot, i tornant al cotxe de Google Street View, el que sí que podem veure és que el PODER, com en tots els àmbits, no se sustenta amb altra cosa que no sigui amb la misèria dels propis botxins, que necessiten dels recursos de la gran “rueda de fuego” per poder mantenir viva la seva petita pròpia. Oi que gairebé mai us havíeu parat a pensar en la vida del conductor que ha fet les fotos amb les que busquem com arribar a tal concert, o si podrem aparcar per anar a tal sala?

Doncs és difícil saber gaire d’aquest nou tentacle de la massa obrera del món modern. No existeixen ofertes laborals directes a la xarxa, i generalment els encàrrecs es gestionen a través d’ETTs de conductors de la zona on es vol gravar. Un parell d’empreses de Barcelona ens han pres per bojos al trucar-les preguntant per Google Street View.

Un sol testimoni va deixar la dada a la plataforma de cerca de feina Glassdoor que a Estats Units es cobra entre 13 i 15 dòlars la hora. Perdent el temps per internet, pots trobar una entrevista a un conductor anònim explicant que no els permeten portar a sobre el seu propi mòbil mentre estan de servei, “per no distreure’s”.

Petites sobres en una empresa com Google que ingressa 75.000 milions de dòlars l’any (una xifra de la que acabaré la vida sense ser conscient del que implica). Aquesta gent no surten als reportatges de la tele, jugant al futbolín a les oficines en nom de la creativitat.

Vist així, tan de bo poguessim pensar que, en realitat, saludem el senyor del Google com saludem als caixers de l’Aldi, la cartera de Correus o el transportista de MRW. Peons del sistema exposats a anar a La Tomatina i acabar engullits per les masses.

Perquè sols el poble salva el poble (encara que no sabem ben bé de què).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s